Je AA zate?

 

Samo ti se lahko odločiš, ali boš poskusil z AA – če misliš, da ti lahko pomaga.

Mi, ki smo v AA, smo prišli, ker smo končno nehali poskušati, da bi nadzorovali pitje. Še vedno nismo hoteli priznati, da ne bomo nikdar mogli piti varno. Potem smo slišali od drugih članov AA, da smo bolni. (Tako smo mislili že leta!). Spoznali smo, da enako kot mi tudi mnogi drugi ljudje trpijo zaradi istih občutkov krivde in osamljenosti in brezupa. Spoznali smo, da imamo te občutke, ker imamo bolezen – alkoholizem.

Odločili smo se, da se bomo poskusili soočiti s tem, kar nam je alkohol storil. Tu je nekaj vprašanj, na katera smo poskusili odgovoriti odkrito. Če smo odgovorili na štiri ali več vprašanj, pomeni, da nas je pitje spravilo v velike težave.

Poglej, kako je s teboj. Zapomni si, da ni sramota soočiti se z dejstvom, da imaš težavo!

 

1 – Si se že kdaj odločil, da boš nehal piti za en teden ali kaj, trajalo pa je le dva dni?
Večina nas v AA smo samim sebi in družinam obljubljali vse mogoče. Obljub nismo mogli držati. Potem smo prišli v AA.
AA pravi: “Poskusi ne piti samo danes.”
(Če danes ne piješ, se danes ne moreš napiti.)

 

2 – Želiš, da bi se ljudje brigali zase, ne za tvoje pitje – da bi ti nehali govoriti, kaj naredi?
V AA nikomur ne govorimo, kaj naj počne. Govorimo le o lastnem pitju, o težavah, v katere smo zašli, in kako smo nehali. Z veseljem ti bomo pomagali, če želiš.

 

3 – Si že kdaj zamenjal ene pijače z drugo v upanju, da se zato ne boš napil?
Mi smo preskusili vse načine. Pijačo smo razredčili. Ali smo pili le pivo. Ali nismo pili žganja. Ali smo pili le za konec tedna. Karkoli se spomniš, mi smo to poskusili pred teboj. Toda če smo pili karkoli alkoholnega, smo bili navadno na koncu pijani.

 

4 – Si zadnje leto takoj, ko si se zbudil, spil enega na tešče?
Potrebuješ požirek za začetek, ali da se nehaš tresti? To je precej zanesljiv znak, da ne piješ samo “družabno”.

 

5 – Zavidaš ljudem, ki lahko pijejo, ne da bi zašli v težave?
Prej ali slej se nas večina čudi, zakaj nismo kot drugi ljudje, ki lahko pijejo in nehajo, kadar hočejo.

 

6 – Si imel zadnje leto težave v zvezi s pitjem?
Bodi odkrit! Zdravniki pravijo, če imaš težave z alkoholom in piješ še naprej, bo vedno slabše in nikoli boljše. Nazadnje boš umrl ali končal v kakšni ustanovi do konca življenja. Edino upanje je, da nehaš piti.

 

7 – Povzroča tvoje pitje težave v družini?
Preden smo prišli v AA, smo govorili, da so ljudje ali pa težave doma vzrok, da pijemo. Nismo bili sposobni videti, da naše pitje dela stvari še slabše. Pitje problemov ni rešilo nikjer in nikoli.

 

8 – Kdaj na zabavi poskušaš dobiti še dodatno pijačo, ker ti ni dovolj?
Večina nas je “nekaj” spila pred začetkom, če smo mislili, da bo zabava take sorte. In če pijače niso stregli dovolj hitro, smo šli drugam, da bi dobili več.

 

9 – Si govoriš, da lahko nehaš piti, kadar hočeš, pa se vendar napiješ spet in spet, čeprav tega ne nameravaš?
Mnogi od nas smo se v mislih varali, da pijemo, ker hočemo. Ko smo prišli v AA, smo spoznali, da ne moremo nehati piti, ko enkrat začnemo.

 

10 – Si zaradi pitja “delal plave” ali “šprical šolo”?
Mnogi med nami sedaj priznamo, da smo velikokrat “vzeli bolniško”, ker smo imeli “mačka” ali smo bili pijani.

 

11 – Imaš spominske luknje, se ti “strga film”?
“Strgan film” pomeni, da se ne moremo spomniti, kaj se je dogajalo, ko smo pili. Ko smo prišli v AA, smo spoznali, da je to precej zanesljiv znak alkoholika.

 

12 – Se ti kdaj zdi, da bi bilo tvoje življenje boljše, če ne bi pil?
Mnogi od nas smo začeli piti, ker se nam je zdelo življenje potem boljše, vsaj za nekaj časa. Preden smo prišli v AA, smo se počutili v pasti. Pili smo, da smo živeli, in živeli, da smo pili. Bili smo naveličani, da smo vsega naveličani.

 

Kakšen je tvoj rezultat?

 

Si odgovoril DA štirikrat ali večkrat? Če si, imaš z alkoholom verjetno težave. Zakaj to pravimo? Ker tisoče ljudi v AA to govori leta in leta. Resnico o sebi smo spoznali – na krut način.

 

Vendar, še enkrat: samo ti se lahko odločiš, ali misliš, da je AA zate. Ostani odprt glede tega. Če je tvoj odgovor DA, ti bomo z veseljem povedali, kako smo mi sami prenehali piti. Oglej si urnik srečanj in pridi pogledat ali pokliči.

 

AA ne obljublja, da bo rešil tvoje življenjske težave. Lahko pa ti pokažemo, kako se mi učimo živeti in kako mi v AA rešujemo težavo z alkoholom.